Backens gård
Gården
Hästar
Katter
Fotogalleri
Resor & semestrar
Projekt
Djur vi haft
Länkar
Startsidan
Gästbok
Blogg
   

Våra hästar

 
Just nu har vi fyra hästar hemma på gården. Hästarna presenteras i texten och med bilder.

Äldst i stallet är Illit som är född 1990. Henne har vi haft sedan hon var nästan sex år. Först som foderhäst, men sedan köpte vi henne. Illit är ett svenskt halvblod, brun och 172 cm hög. På grund av en skada hon fick när hon var liten så är hon enögd. Trots det funkar hon mycket bra och man märker knappt hennes handikapp. Illit är välutbildad och kan mycket, fast absolut inte byta galopp… Tyvärr är gången ganska markbunden.
Hennes starka sida är hoppning, även om det inte blivit så mycket av med tävlandet på grund av att hon inte velat åka transport. Illit är en väldigt speciell och kanongo häst som nog tror att hon är en shetlandsponny. Hon är dessutom en snäll nybörjarhäst. Shettisarnas "extramamma" Malin har lärt sig ridningens grunder på henne och det har gått jättebra. På senare tid har vi faktiskt åkt transport med Illit några gånger och varit på både hopp- och dressyrträningar.

Den som hör till de små i stallet kompenserar det med långt namn och lång man. Amaze of Eastland är det ståtliga namnet på shettisstoet som till vardags kallas för Pajen. Hon är fux med ljus man och svans och kom till världen fredagen den 13 augusti 1999. Linnea köpte Pajen när hon var ett litet föl och hon är nog det sista Linnea skulle sälja. Pajen är diplomsto och har fått ett stoföl som heter Jinna och som Linnea fortfarande äger. Tidigare hade vi också Pajens mamma Annelunds Assippa, men hon är såld till Danmark och Stutteri Örnbo. Där har hon fått två fina föl, ett sto och en hingst. Pajen var på två utställningar under 2008 och båda gick riktigt bra, så nu har Linnea ansökt om, och fått, SUCH - Svenskt utställningschampionat för henne. Dessutom var hon jätteduktig i bruksklasserna i Köping och blev Allroundchampion. Tyvärr är hon fortfarande ganska fet, trots att Malin kämpar och tömkör och kör med vagnen. Grovfodret är lite för bra för shettisar, men mat måste de trots allt få i tillräcklig mängd.

Häst nummer tre är Jinna af Granbacka som är född 2004. Hon är också fux med ljus man och svans, fast något mörkare än sin mor. Jinna är en mycket välutvecklad, snäll och väluppfostrad liten ponny. Under ett års tid var Jinna utlånad till Elina Toss i Uppsala. På utställningen i Forshaga den 3 september 2006 fick hon 39 poäng, vilket väl var rätt ok. I augusti 2007 fick Jinna avelsdiplom med 40 poäng på premieringen i Arvika. Familjen Åhs var lika stolta som jag och Linnea. Vi håller på för fullt med inkörningen av Jinna. Sist Linnea var hemma (8-9 maj) satte vi för Jinna för vagnen! Linnea till och med satt i vagnen. Ponnyn var jätteduktig, och ingen hade i och för sig väntat sig något annat heller. Roligt var det i alla fall. Jinna har också varit på två utställningar under 2008, med bra resultat. 2009 ställdes både Pajen och Jinna ut på Hammarö och de fick 42 respektive 41 poäng!

Den 31 januari 2007 köpte vi Jena. Hon är ett brunt halvblod född 2002. Jena är en dam med mycket humör och man måste "ansöka i tre upplagor" för att få henne med på noterna. Hon är i alla fall vacker att se på... Efter många växlande perioder, vad gäller humör och vilja att göra samma sak som Herbert, så har det funkat riktigt bra en period. Tränade regelbundet för Christina Strand på Björkliden och då var Jena oftast riktigt fin och lydig. Christina är väldigt förtjust i Jenas trav, den framhåller hon ideligen så fort någon kommer in och tittar. Det är ju kul! Övriga gångarter är också riktigt bra, hon blir nog en bra dressyrhäst. Herbert har gjort ett par starter på klubbtävling med henne och de har i alla fall fått 62% i LB. Jena är lite lustig för hon går bättre i ridhus än på ridbana, de flesta hästar brukar ju vara tvärt om. Men säg vad som inte är tvärt om när det gäller Jena... Sedan en tid tillbaka tränar de för "nygamla" dressyrtränaren Willemijn Kloos och det går fantastiskt bra, med nya framsteg varje vecka.

.

 

 

Pajen 5 juni -06
Jinna med prisrosetterna 18/9-07
Illit 31 januari -04
Jinna fick diplom 18 augusti 07
Malin och Illit gosar Herbert och Jena augusti 07
     
Pajen 060626
Pajen 060626
Jinna sept. -06 utställning
Jinna sept. 06 utställning Forshaga