Backens gård
Gården
Hästar
Katter
Fotogalleri
Resor & semestrar
Projekt
Djur vi haft
Länkar
Startsidan
Gästbok
Blogg
 

Djur vi haft eller som bott hos oss

 

Tartuffe

Störst, men lägst i rang, av våra hästar var Tartuffe som även kallades Tuffe. Han var en halvblodsvalack född 1992 e. Pascal-Utrillo och ca. 173 cm. Han hade ett vackert huvud med lite "ängsliga" ögon. En liten egenhet han hade var att han lät som en dinosaur när han rullade sig i hagen. Han älskade att gå ut i skogen och knatade alltid på med spetsade öron och små frustningar. Tuffe var en mycket välutbildad häst och han kunde byta galopp ner till i vart tredje språng. Han var en häst som reds med mycket säte och väldigt lite hand. Detta gällde även i hoppning, där man absolut inte fick hoppa ”före” honom för då ville han gärna stanna. I slutet av av tiden vi fick med Tuffe började han tycka att det var riktigt kul igen med hoppning och efter en hel säsong med bara dressyr var det åter mest hoppning som gällde. Herbert och Tuffe tränade dressyr för ”Wille” och hoppning för ”Ulle”. Det var Tuffe som lärde Herbert rida på riktigt. Tuffe hade också en "extrakompis" i Christina, som var här och red honom en dag i veckan. Tartuffe blev så illa sparkad på ett knä att det slutade med att vi fick avliva honom 10 juni 2006. Vi saknar honom så mycket så det gör ont, men hoppas att han har det bra på de evigt gröna ängarna.

Tartuffe
Tuffe i snöstorm vintern -02
Herbert och Tuffe på Willeträning
Erika och Tuffe hopptränar  

Junibackens Crash Boom Bang RS 5161 (Bambie)

Fuxsto, ljms, f-01 på Junibackens stuteri

e. Hormesta Erik Viking RS 325
u. Furunäs Kirova RS 4648

Diplomsto 88898=41p, guldbel 41p, klassvinnare RIKS

Såld 2005 till Stina Wessmark, Tunsta stuteri, Insjön

Bambie i utställningsform
Bambie i vinterskrud i Brandsbol januari -o4

Annelunds Assippa RS 3102 (Sippan)

Fuxsto, ljms, f-92 på Annelunds stuteri

e. Almnäs Sirocco RS 221
u. Annelunds Assmila RS 1223

Diplomsto 99888=42p, guldbel x 9

Såld 2003 till Kim Ørnbo Pedersen, Stutteri Ørnbo, Frederikssund, Danmark.
Fick 2004 stofölet Ørnbo's Assilla e. svenskfödde hingsten Skattens Capsyl.

 
Assippa efter en framgångsrik dag

Assmilla

Svart sto f-02 hos oss

e. Bonance v. Dorpzicht RS 255
u. Annelunds Assippa RS 3102

Diplomsto 2005 med 40p.

Såld 2002 till Pia Lindholm, Enköping

Assmilla på utställning
Assmilla i Enköping januari -06
Huvudbild från första utställningen
Uppställd vid första utställningen

Ekskogens Rainy

Fuxsto f-00 hos Ekskogens stuteri

e. Frastan v. Dekema RS 333
u. Sjöängens Rubine RS 2985

Guldbelönad 88888=40p Sunne 2002

Såld 2002 till Rose-Marie Kullström, Kopparberg
Såld 2003 till Anna Carin Holmberg, Lindesberg

Rainy, Erika och Barbie i smband med betessläpp i Stockholm -01

Bambie efter utställningen i Sunne -02

Gabriella, CT, Merlin

Under en kort period lånade vi ett connemarasto av Dan-Axel Danielsson. Gabriella var skimmel och liknade mest en arab i sättet. Hon var charmig och vacker men en riktig "tokstolla" och lämnades tillbaks efter att Erika blivit rädd för att rida henne efter den sista skenturen. En period hade hon en kompis i hagen som hette Caretaker (CT). Han var en före detta lektionsponny på KRK, som Victoria Ståhlbro köpt och hade uppstallad hos oss ett tag.

Merlin var ett svenskt halvblod som Lotta Widing hade uppstallad hos oss en period. I samband med försäljning visade han sig ha en skada som inte läkte ut och som resulterade i han fick tas bort. Gabi, CT och Merlin betar nu alla tre på de evigt gröna ängarna.

CT och Gabriella i hagen
Merlin uppställd
Merlin huvud

 

Novell och Virdarnas Smultron

 

 
Novell februari 07
Novell februari 07

I mitten av november 2006 flyttade d-ponnyn Novell i hos oss. Han är en mycket charmig brun tysk ridponny som ägs av familjen Gerke-Berglind och rids av barnen Johanna och Mikael. Novell hopptränar för Ulle och det har gått riktigt bra, eftersom han är en liten herre som gillar att hoppa. Han har tävlat ganska mycket sedan han kom och har fått en hel del placeringar med båda barnen. Familjen Beglind/Gerke är gamla kompisar till oss sedan tidigare. Eva och Michael red förr lite grand på Illit, men när de köpte egen ponny "flyttade de in" här på allvar. I familjen ingår också pappa Ronny. I april 2008 flyttade Novell till Linn Holm.

Virdarnas Smultron heter den sista damen som kommit till, och flyttat från, vårt stall. Hon flyttade in i juli 2007 och flyttade i april 2008. Det är ett vackert brunt New Forreststo, född 2001, som rör sig bra och tycker om att hoppa. Smultron ägs av familjen Kilhage, och då framför allt Emma. De två har tillsammans hoppat på några tävlingar. Tränar gör de också för Ulle. När Emma måste jobba med läxor hjälper gärna lillasyster Hanna till och rider Smultron.

Tosca hösten 2008   Tosca februari 09. Bild Linnea

Tosca bodde hos oss i ca. 1½ år. Hon är en svart skönhet med vit bläs, korsning Norsk dölehäst/halvblod. E. Skrimsblessen - Bellini. Hon är född tidigt 2007 och "importerad" från Skåne av sin ägare Lotta Axelsson. Tosca är en trevlig ung dam som gärna vill "gosa" när man kommer in i hagen. Otroligt lätt och trevlig att ha att göra med i det mesta. Lotta tömkör henne och har även dragit ett stort däck och en "get" (liten del av en timmerkälke) samt även sin egna vagn. Nu hoppas Lotta bara att hon ska växa och bli en stor häst (just nu 145 cm fram och 148 cm bak). Tosca rids nu också lite och har varit på en del löshoppning. Efter sommaren 2010 flyttade Tosca till Rudsskogen.

Sötnos och Tösa

Sötnos (svart-vit) och Tösa (grå-vit) var våra älskade små kattflickor som bodde på vår gård när vi flyttade in. Egentligen hette de Sunna och Saga, men blev omdöpta av Erika. De var suveräna musjägare som sprang runt över allt och lyssande på vart enda litet ljud som kunde betyda möss. De bodde i sadelkammaren där de älskade att ligga högst uppe på garderoben med den bästa utsikten. Så länge Sötnos levde kom hon och mötte oss på morgonen när det var dax att gå ut till hästarna. Oftast satt hon på trappräcket och väntade. På grund av sjukdom (levern) fick vi låta henne somna in hösten -05 efter att ha haft haft ett toppenliv på landet, så som alla katter borde ha det. Efter att Sötnos lämnat henne blev Tösa som en ny katt, kärvänlig och go, och tog över sin systers roll att ta hand om människorna på gården. Tyvärr blev hon också dålig (njurarna) och fick somna in i maj i år. Hoppas ni har det bra små kissar med alla mössen i katthimlen.

Sötnos
letar bild på Tösa att sätta in här...

Karin, Stina, Klara, Märta och Lisa

Fem fårflickor som döptes av Erika efter Linneas klasskompisar (!). De hörde liksom katterna till gården. De var mycket vänliga och trevliga får och älskades mest av Erika. Vi hade kvar dom tre vintrar men hade svårt med bland annat klippningen. Dessutom hade ett par av dom problem med juverinflamationer så fort insekterna kom på vårarna. Detta gjorde att vi inte kunde ha kvar dem utan de avlivades.

Fårdamerna

Kinen

Han var en stor vit bondkanin med blå ögon, som när vi fick honom av Gerhard påstods vara en dvärgkanin. Vi (föräldrarna) ville inte ha någon kanin men efter att ha fått hem den lilla lurviga ljuvliga lilla varelsen kund vi ju inte lämna tillbaks honom... Vi hade honom ganska många år innan han blev gammal och sjuk.

Ru

Var en liten hamster som liknade Piff och Puff och som Erika lyckades övertala oss att få ha. Han levde tyvärr inte så länge, men han hade mycket kul under sitt korta liv. Bland annat rymde han in på förvaringsvinden och det tog flera dagar innan vi hittade honom, sittande på en kottekrans som låg där inne.